Νικολέτα
Γραμματοπούλου

Ψυχολόγος MSc
Κοινωνικοθεραπεύτρια
Ψυχοδραματίστρια

Παπακυριαζή 42
Λάρισα, Τ.Κ. 41222
Τηλ.: 2410 28 68 38


Ωράριο Λειτουργίας
Η ψυχολόγος δέχεται καθημερινά επισκέψεις, ​κατόπιν ραντεβού.

facebook

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΕΦΗΒΩΝ

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός παιδιών και εφήβων που υποφέρουν από κάποια συναισθηματική δυσκολία τονίζει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης με τη συμμετοχή και της οικογένειας, όχι μόνο για να μειωθεί η άσκοπη ταλαιπωρία τους, αλλά για να αποτραπεί η ανάπτυξη πιο σοβαρών αλλοιώσεων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη ικανότητα αφηρημένης σκέψης. Έτσι, σε αντίθεση με τους έφηβους, οι οποίοι επικοινωνούν με φυσικό τρόπο μέσα από τα λόγια, τα παιδιά μπορούν με πιο φυσικό τρόπο να εκφραστούν, μέσα από το συγκεκριμένο κόσμο του παιχνιδιού και τη δραστηριότητα.

Η εφηβεία αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες περιόδους ενός ατόμου και οριοθετεί τη μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. Είναι μια περίοδος εκρηκτικών αλλαγών, τόσο σε ψυχικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Κατά την περίοδο αυτή έρχονται στην επιφάνεια μεγεθυσμένα όλα εκείνα τα θέματα τα οποία ενδεχομένως καταπιέστηκαν κατά την παιδική ηλικία, ενώ προστίθενται επιπλέον θέματα που πρέπει ο/η έφηβος να αντιμετωπίσει, και αφορούν τη σεξουαλικότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις σχολικές επιδόσεις κ.ά.

1. Δυαδική
(ατομική) ψυχοθεραπεία


Η δυαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί την απαρχή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, μετά από μια περίοδο αξιολόγησης, που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια 60 λεπτών, με εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη επανάληψη. Αποτελεί μια πρώτη «εκτόνωση» των συναισθημάτων που είναι συγκεντρωμένα στο άτομο το οποίο ζητά βοήθεια.

​Σταδιακά, το άτομο, έχοντας τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα, ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του, με δεδομένο την καθοδήγηση, την ασφάλεια και την εχεμύθεια που του προσφέρει ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής.

2. Ομαδική ψυχοθεραπεία
​Εφήβων & Παιδιών


Η Ομαδική Θεραπεία σε παιδιά και εφήβους είναι μια σημαντική μορφή ψυχοθεραπείας, που χρησιμοποιείται συχνά σε ενηλίκους, αλλά τελευταία θεωρείται αποτελεσματική για τα παιδιά και τους εφήβους. Η ομαδική εργασία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος παρέμβασης για παιδιά και εφήβους, για πολλούς από τους ίδιους λόγους που είναι αποτελεσματική με τους ενήλικες, καθώς και κάποιους πρόσθετους λόγους, που αφορούν ειδικά τα επίπεδα της γνωστικής, της συναισθηματικής, της συμπεριφοράς και της κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών. Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι οι εξής:
  • Οι ομάδες επιτρέπουν στα παιδιά να σχηματίσουν δεσμούς με τους συνομηλίκους τους σε ένα δομημένο περιβάλλον, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουν τα συναισθήματα και τις ιδέες ανοιχτά, με μειωμένο κίνδυνο ακατάλληλων αρνητικών αλληλεπιδράσεων (π.χ. πειράγματα ή γελοιοποίηση) και να συζητήσουν τις επιμέρους διαφορές που συχνά εμποδίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους με αδόμητες αλληλεπιδράσεις.

  • Οι ομάδες επιτρέπουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι ανησυχίες τους δεν είναι μοναδικές σε αυτούς και ότι δεν υπάρχει «κάτι που δεν πάει καλά με τον εαυτό τους».
  • Μέσω της χρήσης των κατάλληλα αναπτυξιακά δομημένων δραστηριοτήτων, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι συχνά σε θέση να αρθρώσουν τα προσωπικά συναισθήματα και τις διαπροσωπικές ανατροφοδοτήσεις με τους συνομηλίκους τους, που έχουν δυσκολία να τα εκφράσουν σε ενήλικες.
  • Όπως συμβαίνει και με τις ομάδες θεραπείας ενηλίκων, οι ομάδες με παιδιά ή εφήβους επιτρέπουν στους συμβούλους να φθάσουν κοντά σε περισσότερους νέους πιο γρήγορα και, στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας, με χαμηλότερο κόστος για τις οικογένειες, σε σχέση με την ατομική συμβουλευτική.