Νικολέτα
Γραμματοπούλου

Ψυχολόγος MSc
Κοινωνικοθεραπεύτρια
Ψυχοδραματίστρια

Παπακυριαζή 42
Λάρισα, Τ.Κ. 41222
Τηλ.: 2410 28 68 38


Ωράριο Λειτουργίας
Η ψυχολόγος δέχεται καθημερινά επισκέψεις, ​κατόπιν ραντεβού.

facebook

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ


Γιατί χρειάζεται η συμβουλευτική γονέων;
«Η επιτυχημένη συμβουλευτική αποτελείται από μια σαφώς οργανωμένη και επιτρεπτική σχέση, που επιτρέπει στον συμβουλευόμενο να αποκτήσει αυτογνωσία σε βαθμό που να μπορεί να κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση που του έχει υποδείξει ο προσανατολισμός του.»

«Η συμβουλευτική συνίσταται σε σειρά άμεσων επαφών με το άτομο που αποσκοπούν στο να του προσφέρουν βοήθεια ώστε να αλλάξει τις στάσεις και τη συμπεριφορά του.»
(Rogers, 1942a - Μαλικιώση-Λοίζου, 1999)
image-146254-divider.png?1433341315823
Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύνδεσμος ορίζει την «Συμβουλευτική Ψυχολογία» ως την ειδικότητα, σύμφωνα με την οποία ο σύμβουλος ψυχολόγος βοηθά το συμβουλευόμενο να βελτιώσει την προσωπική του κατάσταση, να ανακουφιστεί από τη λύπη και τη στεναχώρια, να επιλύσει τις κρίσιμες καταστάσεις που αντιμετωπίζει, να αναπτύξει την ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων του και να μπορεί να παίρνει μόνος του αποφάσεις. Επίσης, υποστηρίζει την ψυχολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του συμβουλευόμενου, βοηθώντας τον να κάνει καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και των ικανοτήτων που διαθέτει ή δείχνοντάς του το δρόμο για την ανάπτυξη μεθόδων που θα τον διευκολύνουν να βοηθήσει μόνος του τον εαυτό του.

Ως γονείς, βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με τις δυσκολίες των παιδιών μας, όπως η προσαρμογή στο σχολείο, ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο των γονέων, και ακόμα, την προσαρμογή τους με τους άλλους. Το άγχος επηρεάζει τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς και/ή συμπτώματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά στην ανακούφιση τέτοιων συμπτωμάτων, στη μείωση του άγχους και στην ενδυνάμωση των σχέσεων γονέα - παιδιού.

Δυστυχώς, με τους σημερινούς ρυθμούς που ζούμε (αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγελματικού περιβάλλοντος για τους γονείς και του σχολικού - εξωσχολικού για τα παιδιά), η επικοινωνία και η λειτουργία της οικογένειας έχει τραυματιστεί σημαντικά. Επιπλέον, η έντονη και απότομη διείσδυση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα των παιδιών έχει προσθέσει προβλήματα πρωτόγνωρα για το μέσο γονέα.

Η Συμβουλευτική Γονέων δεν είναι διδασκαλία, αλλά επέμβαση ενός εκπαιδευμένου επιστήμονα, που σαν σκοπό έχει την καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορών των παιδιών αλλά και των μηνυμάτων τα οποία κρύβονται πίσω από αυτές τις συμπεριφορές. Αποτελεί, επίσης, μια βαλβίδα εκτόνωσης των αρνητικών συναισθημάτων των γονέων, τα οποία καταπιέζουν, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους κατά τη διαδικασία της ανατροφής τους, αλλά και ένα σημείο συνάντησης και εξομάλυνσης αρνητικών καταστάσεων που προκύπτουν από σημεία τριβής του πατέρα και της μητέρας, κατά τη διαδικασία της ανατροφής των παιδιών.

Οι συνεδρίες, ωριαίες, γίνονται σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση και κρίνονται αποτελεσματικότερες, εάν συμμετέχουν και οι δύο γονείς.