Γραμματοπούλου Νικολέτα – Ψυχολόγος | Παπακυριαζή 42 Λάρισα, Τηλ.: 2410 28 68 38

Πότε κάποιος με κατάθλιψη πρέπει να ζητήσει βοήθεια;

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, ενώ το 4.9% του πληθυσμού πάσχει από Μείζονα Καταθλιπτική διαταραχή.

Κάποιος λοιπόν που πάσχει από κατάθλιψη δεν θα πρέπει να αισθάνεται μειονεκτικά, αφού, όπως φαίνεται από τα παραπάνω ποσοστά, η ασθένεια είναι αρκετά κοινή.


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στη θεραπεία της κατάθλιψης,  με αποτέλεσμα ένα ποσοστό που αγγίζει το 70-80% να θεραπεύεται πλήρως, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ανακουφίζονται σημαντικά.

Όπως και σε όλες τις ψυχικές ασθένειες, ένα άτομο θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια, από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο που ζει. Σε αυτό, μεγάλη υποστήριξη μπορεί να προσφέρει και το στενό του οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, δεδομένου ότι κάποιος που νοσεί ενδέχεται να μην το αντιλαμβάνεται.

Η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο πάσχων από κατάθλιψη και θα οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και, εν τέλει, στη θεραπεία του.


Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνει την απαραίτητη ψυχοθεραπεία και, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο, και τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.